Niets voor mij


KAMPEN – Bij wijkcentrum ’t Middelpunt wordt zaterdag 24 februari tussen 13.00 en 16.00 uur de rode loper uitgerold. De afgelopen maanden onderzochten Mauro Parravicini (architect), Willemieke van den Brink-Gouwentak en Anne Marth Kuilder (social designers) hoe zij de Flevowijk leuker en socialer kunnen maken. Uit hun gesprekken in de wijk blijkt dat de meeste bewoners niet veel met een wijkcentrum hebben, maar het wel leuk vinden om hun buren te ontmoeten bij een kop koffie.

Volgens de ontwerpers kan ’t Middelpunt dié ontmoetingsplek worden. Hun ideeën en gekke plannen (een leger kaboutertjes, het bankjescollectief en meer) laten zij 24 februari zien. Buurtbewoners en andere belangstellenden kunnen die middag ieder moment binnen komen lopen aan de Lamoraal van Egmondstraat 2. Ook kinderen zijn van harte welkom.

Gemeente Kampen is opzoek naar frisse ideeën voor de toekomst van het wijkcentrum. Met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ontstond de kans om dit onderzoek op een bijzondere manier te doen. Het is niet gebleven bij gesprekken met de huidige gebruikers van het wijkcentrum en bewoners van de Flevowijk. De ontwerpers zetten de onderzoeksbevindingen meteen om in creatieve vormen om buren meer bij elkaar te betrekken en het gebouw aantrekkelijker te maken. Deze ontwerpen zijn nog niet af, alle betrokken worden uitgenodigd om ze uit te proberen en met verbeteringen en eigen ideeën te komen.

De ontwerpers hebben in de Flevowijk veel betrokkenheid gevonden bij de buurt. Bewoners wonen er vaak al lang en met veel plezier. Wel zijn er zorgen over plekken in de wijk die dreigen te verpauperen en is er veel behoefte aan laagdrempelige ontmoetingen. Deze wensen en verlangens willen Mauro, Willemieke en Anne Marth 24 februari omzetten in kleine, vrolijke acties. Ze hopen dat ook de mensen die eerder aangaven dat een wijkcentrum ‘niets voor hun’ is langskomen inspiratie op te doen om hun wijk (nog) leuker en socialer te maken.