State of the Arts Zwolle

Afgelopen zondag is de expositie State of the Arts Zwolle, feestelijk geopend in het stedelijk museum.
Dit driejaarlijkse evenement laat een beeld zien van wat er in Zwolle gebeurt op het gebied van de beeldende kunst.

Het Stedelijk Museum Zwolle maakt tentoonstellingen waarin heden en verleden worden geconfronteerd. Daarnaast heeft het Stedelijk Museum de taak om de producerende kunst van Zwolle van dit moment een podium te bieden. Dat doet het museum op verschillende manieren. Eén keer in de drie jaar met State of the Arts Zwolle. Daarnaast neemt het Stedelijk Museum Zwolle Zwolse kunstenaars op in haar nationale thematentoonstellingen als de kwaliteit en het thema dat toelaten. En het Stedelijk Museum maakt solotentoonstellingen van prijswinnende talenten. Een mooi voorbeeld is Douwe Dijkstra die “het Michaeltje”, de vakprijs van het Stedelijk Museum Zwolle in State of the Arts 2011, won. Douwe Dijkstra had zijn tentoonstelling in 2013 en in 2014 zit hij met zijn werk in het programma van het Internationale Filmfestival Rotterdam. Dit is wat je noemt een springplankeffect en dat is precies wat het Stedelijk Museum beoogt met onze lokale kunstenaars.

In State of the Arts Zwolle 2014 presenteren 33 kunstenaars hun werk. Zowel jonge pas afgestudeerde kunstenaars als diegenen die al langer bezig zijn komen aan bod. Uitgangspunt is dat men zich vernieuwt.

Een verrassende selectie!!!! Een paar namen: Steef Wildenbeest (winnaar van de Fiep Westendorp stimuleringsprijs 2013), Willemieke van den Brink (Artez academieprijs 2013) Anneke Wilbrink (prijs van de Koninklijke Subsidie 2006), Luc Onderbeke, Marit Otto en Fabriek Fanatiek.

Maar ook bijzonder werk van Jason Koelewijn, verrassend werk van Loek Koopmans. Schoenen van Miriam van Weeghel, die zelfs de interesse van Lady Gaga hebben gewekt. Nicoline Buijs heeft op een wel heel bijzondere manier een gedeelte van het museum gedecoreerd. In het auditorium is een keur aan video producties te zien, op groot scherm of juist heel intiem. Voor deze laatste video’s tekent Sanne van der Velde.

In de tuinkamer van het Drostenhuis is werk van Annet van der Kamp te zien. Haar werk wordt als het ware omringd door Jugendstil van kunstenaars van rond 1914. Een mooi voorbeeld van confrontatie tussen heden en verleden.

Kennis maken met de kunstenaars? 
Dat kan want Willemieke van den Brink heeft speciaal voor State of the Arts Zwolle een videoproductie gemaakt waarin u kunt kennis maken met alle 33 kunstenaars. Kijken? Dan naar onze site of speciale State of the Arts Zwolle Facebook pagina.

In State of the Arts Zwolle 2014 presenteren 33 kunstenaars hun werk. Zowel jonge pas afgestudeerde kunstenaars als diegenen die al langer bezig zijn komen aan bod. Uitgangspunt is dat men zich vernieuwt.