carehacks zorg carintreggeland reinaerde twente social design willemieke van den brink gouwentak echter ontwerp tabo goudswaard

Carehacks

De zorg heeft hackers nodig. Of in elk geval: de mentaliteit van hackers. Want hackers zijn systeemspecialisten die door slimme en eigenwijze innovaties dingen verbeteren. In opdrachten voor zorgorganisaties Carintreggeland, Reinaerde en samenwerkende gemeentes in Twente onderzochten we wat er nodig is om de transformatie van de zorg te laten slagen: meer verantwoordelijkheid voor de professional en een verbeterde zorg voor de cliënt.

Wij werken vaak voor zorgorganisaties en lokale overheid, we doen onderzoek en geven advies. Maar vooral maken we beweging. Carehacks.nl begint met het delen van ideeën, en het waarderen en benutten van vindingrijkheid. Maar onze droom is een levendige en kritische beweging vanaf de werkvloer, die een impuls is voor de zorgsector als geheel.

Hoe kunnen we een plek creëren, waar praktische ideeën en kennis van zorgprofessionals wordt gedeeld, en die tegelijk het gesprek starten over wat wel en niet werkt binnen de huidige regelgeving?

Hacking komt uit de computerwereld, maar nu heeft het de zorg bereikt. Hackers gaan op een levendige en kritische manier de interactie met systemen en procedures aan. Die mentaliteit wensen we zorgprofessionals in Nederland toe! Daar hoort durf bij en handigheid. Het is innovatie van de werkvloer, voor de werkvloer. Carehacks.nl begint met het delen van ideeën, en het waarderen en benutten van vindingrijkheid. Maar onze droom is een levendige en kritische beweging vanaf de werkvloer, die een impuls is voor de zorgsector als geheel.

Op www.carehacks.nl verzamelen we de meest opvallende ideeën van zorgprofessionals. Zoals een mobiele werkplek voor de clustermanager, maar ook een spiegel (!) op de kamer van een eenzame dementerende man. Onze adviseurs en kunstenaars brengen professionals, cliënten en managers met elkaar in gesprek om te praten over oplossingen die werken, en hoe je daarvoor de ruimte maakt die nodig is.

Carehacks.nl begint met het delen van ideeën, en het waarderen en benutten van vindingrijkheid. Maar onze droom is een levendige en kritische beweging vanaf de werkvloer, die een impuls is voor de zorgsector als geheel.

Carehacks social design zorg

Geweldig leuk project. Alles wat wij niet durven (geen matras naast het bed, want dat benadrukt dat er gevallen kan gaan worden, liever een defensief hekwerk, waar je elleboog in verstrikt kan raken)” – zorgprofessional

“hacken betekent niet je onttrekken aan verantwoordelijkheid, maar juist zelf verantwoordelijkheid nemen”.  Zorgprofessional

Carehacks


Van de individuele zorgprofessional wordt zelfsturing gevraagd, maar is er nog ruimte voor de ideeën, kennis en kwaliteiten van die zorgprofessional?

Periode |  2014 tot 2016

Onderzoeksmethoden | Artistiek onderzoek

Opdrachtgevers | In samenwerking met: Is ook, Twynstra Gudde, en Carintreggeland

Projectteam | Tabo Goudswaard (social designer), Jaap Warmenhoven (social designer, adviseur), Twynstra Gudde, Willemieke van den Brink – Gouwentak (social designer)

Wil jij meehelpen?

Jij kunt hieraan bijdragen! Denk buiten bestaande kaders en help de cliënt echt verder! Inspireer je collega’s door je Carehack te sturen naar info@carehacks.nl