Project omschrijving

Happyhall spirit jeugdzorg design thinking social design echter ontwerp

Happy Hall voor jeugdzorg

Happyhall spirit jeugdzorg social design echter ontwerp garage2020 applicatie

Happy Hall is een van de uitkomsten van de tweede ronde van Garage2020, opgericht door Spirit Jeugdhulp Amsterdam. “Garage2020 is een werkplaats om vraagstukken binnen de jeugdhulp vanuit een andere invalshoek te bekijken. We definiëren en ontrafelen bestaande problemen en komen met nieuwe oplossingen, zoals voor complexe vechtscheidingen.”

De tweede ronde van Garage2020 ging in januari van start met drie vraagstukken/teams; Wonen, de Kindertelefoon en Vluchtelingen. Elk team bestond uit twee zorgprofessionals en een ontwerper. Na zo’n acht weken ben ik ingevoegd in het team Wonen en hebben we de Happy Hall ontwikkeld als antwoord op de vraag: “Hoe kan je de manier van samenwonen beïnvloeden zodat er minder snel of korter jeugdhulp nodig is?”

Hieronder vind je meer over onze droom, het prototype en de volgende stappen die we gaan nemen.

Team Wonen bestaat uit:
Mies Witkamp, trainer bij HVO Querido
Folkert Borstlap, zorgprofessional bij Spirit Jeugdhulp
Willemieke van den Brink – Gouwentak, social designer bij echter ontwerp

Wij hebben drie maanden keihard gewerkt aan het volgende vraagstuk: Kun je de manier van samenwonen zo beïnvloeden dat er minder snel of korter jeugdhulp nodig is in het gezin? Als het écht uit de hand loopt, denk aan veel ruzies en conflicten kan een kind uit huis worden geplaatst. Dat willen we graag voorkomen.

Happyhall spirit jeugdzorg garage2020 echter ontwerp willemieke van den brink

Een veel benoemde ruimte in huis; de hal. Het is letterlijk de plek waar je van buiten naar binnen gaat, van publiek naar privaat domein. De hal is de ruimte waar alles samen komt. Een stukje ongedefinieerd huis. We hebben de hal ingezet als fysieke plek waar je wordt aangemoedigd om even stil te staan.

Happyhall spirit jeugdzorg garage2020 echter ontwerp willemieke van den brink

Onze droom is om fijne en positieve verbindingen tussen gezinsleden te versterken. We hebben hiervoor een applicatie gemaakt die het ‘thuiskomen’ fijner maakt en positieve verbindingen in huis een klein zetje geeft. De app richt zich op gezinnen met kinderen in de leeftijd rond 10 jaar

Happyhall spirit jeugdzorg garage2020 amsterdam social design
Happyhall spirit jeugdzorg garage2020 amsterdam design thinking

Voordat je met je hele gezin de happy hall gaat gebruiken, gaat iedereen zijn eigen happy hall personaliseren. Wat maakt jou blij als je verdrietig bent? Of wat kan je helpen als je erg boos voelt of juist heel moe. De app gebruikt jouw input op het moment dat je die nodig hebt.

Happyhall spirit jeugdzorg garage2020 amsterdam social design Echter ontwerp

Wanneer je in jouw hal stapt, opent de ap automatisch en vraagt hoe het met je gaat en hoe hoog je energie level is. De rest volgt vanzelf.

De app geeft een uniek inkijkje in jullie gemoedstoestand als gezin en maakt de stemming en de metingen daarvan relationeel.
Het is een sociale thermometer van jouw gezin die je in eigen regie hebt. En als je dan extra hulp nodig hebt, bijvoorbeeld van een hulpverlener, kan je samen de data gebruiken om de hulp echt op maat te maken. Hierdoor heb je korter hulp nodig, kan deze effectiever worden ingezet en heb je sneller weer zelf de regie.

Happyhall spirit jeugdzorg social design echter ontwerp garage2020
Happyhall spirit jeugdzorg garage2020 echter ontwerp willemieke van den brink preventief

Wanneer je kijkt naar een mogelijke tijdlijn van jeugdhulpverlening; is de HappyHall app is een preventief middel die in een mogelijke tijdlijn van jeugdhulp helemaal vooraan zit. Maar ook later, als je wel gebruik maakt van wat extra hulp (dat kan namelijk iedereen overkomen) ondersteund de app en kan jou en de hulpverlener helpen om hulp op maat te bieden.

Happyhall spirit jeugdzorg garage2020 amsterdam social design
Happyhall spirit jeugdzorg garage2020 amsterdam design thinking Echter ontwerp applicatie

Voordat we een applicatie gaan bouwen gaan we eerst testen, hiervoor hebben we een prototype gemaakt. Een prototype is de eerste meest simpele versie van een product om deze te kunnen testen. Rechts zie je een eerste schets: een whiteboard dat in de hal wordt neergezet.
Vanaf september 2017 tot en met december 2017 gaan we hiermee aan de slag.

Happyhall spirit jeugdzorg social design echter ontwerp garage2020

We zijn nog steeds op zoek naar Mede Mogelijk Makers zodat we écht die uit huisplaatsingen kunnen voorkomen! Wil jij…. bijdragen? Meedoen? Testen? Of heb je een kei goed netwerk waar je ons aan de juiste contacten kunt helpen? We horen graag van je! Neem contact op met Willemieke via info@echterontwerp.nl of 0613590149

Happyhall spirit jeugdzorg garage2020 echter ontwerp willemieke van den brink