happy hall social design jeugdzorg echter ontwerp garage2020 de kat is kwijt muzus

Happy Hall voor Pleegzorg – Fase 3

We maakten onze pilot resultaten op diverse plekken wereldkundig, onder andere bij Pleegzorg Nederland, de brancheorganisatie van alle pleegzorginstellingen in Nederland. Hier kregen we positieve feedback, bijvoorbeeld van pleegouders die aangaven dat: “Happy Hall kan bijdragen aan het versoepelen van het plaatsingsproces, voor het hele gezin”. “Happy Hall kan ook een tool zijn in het project: Eigen kinderen van pleegouders”. 

Garage2020 en echter ontwerp schreven een projectplan voor een ontwerpend onderzoek, specifiek voor pleegzorg en gezinshuizen. “We hebben de handen ineen gesloten voor een ontwerpend onderzoek in de pleegzorg. Met elkaar gaan we ‘ontwerpend hulpverlenen’. We beginnen vanuit de doelgroep die centraal staat in dit vraagstuk: pleegkinderen en pleeggezinnen. Vanuit radicale co-creatie gaan we nieuwe oplossingsrichtingen ontwerpen, testen en prototypes ontwikkelen”.

Onze onderzoeksvraag: Hoe kan Happy Hall de succesfactor van een plaatsing in een pleeggezin (of gezinshuis) vergroten, de integratie versoepelen en positieve verbindingen versterken?

Deze ontwikkelronde is mogelijk gemaakt door de subsidie van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, en bestaat uit twee delen. In dit eerste deel hebben we het prototype verder op maat gemaakt voor pleeggezinnen en gezinshuizen. We hebben Service Design bureau Muzus gevraagd om dit samen met Garage2020 en echter ontwerp op te pakken. Zo hebben we alle expertise in huis om ook daadwerkelijk een product te maken.

Het resultaat: Happy Hall voor pleeggezinnen

Happy Hall is een interactief product voor pleeggezinnen waarbij er in huis een extra ruimte ontstaat om emoties te uiten. Dit begint in de hal,
een vaak onbenutte transitieruimte in huis, met de Binnenkomer en het ontmoeten van je eigen emoties en emoties van gezinsleden. Het stilstaan bij jouw emoties en de emoties van gezinsleden prikkelt om voorbij de hal de verbinding aan te gaan met elkaar
in huis. Happy Hall daagt voorbij de hal gezinsleden ook uit om emoties te herkennen en ermee om te leren gaan met de Gangmakers. Gangmakers zijn verschillende spel interventies. Happy Hall is een speels product dat ingezet wordt om menselijke verbindingen te versterken.

In december 2019 hebben wij gehoord dat de tweede fase van het project ook gefinancierd wordt door het Stimuleringsfonds. Wij kijken uit naar een waardevol vervolg, waarin we écht kunnen testen wat wel- en niet werkt. Zodat we met elkaar de kans op breakdowns kunnen verkleinen en de kans op een succesvolle nieuwe start, vele malen groter wordt. Bedankt voor jullie steun.

Lees verder over Fase 4: De Kat is Kwijt

Willemieke is een enthousiaste en bevlogen social designer die de doelgroep in het vraagstuk centraal zet. Hierdoor wordt enthousiasme en daadkracht intern aangewakkerd en dat helpt om gezamenlijk in te zetten op een succesvol eindresultaat, ook als het even tegen zit. Ze jaagt aan, bedenkt vernieuwende concepten en kan ze in de praktijk uittesten en bijsturen. De samenwerking met Willemieke is een co-creatie tussen zowel de partners als de doelgroep. Ik ben trots op wat we samen hebben bereikt in dit project.

Derk Schneeman, business & innovation lead

Happy Hall – Fase 3: Happy Hall voor Pleegzorg


Hoe kan Happy Hall de succesfactor van een plaatsing in een pleeggezin (of gezinshuis) vergroten, de integratie versoepelen en positieve verbindingen versterken?

Periode |  najaar 2019

Onderzoeksmethoden | Ontwerpend onderzoek, klantreis, diepte interviews, contextmapping, co-creatie, projectplan vervolg, review met doelgroep, prototyping

Opdrachtgevers | Fresh Perspectives, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Projectteam | MuzusRoos van der Schoor en Heleen BouwmaGarage2020: Levi van Dam en Derk Schneeman, echter ontwerp: Willemieke van den Brink – Gouwentak