Hetnieuwe-consultatiebureau-service-design-socialdesign-codesign-JGZ

Het Nieuwe Consultatiebureau

Stel je voor: een levendige omgeving waar contact en uitwisseling tussen medewerkers, ouders en ouders onderling vanzelfsprekend is. Waar ouderschap versterkt wordt, waar je opgeladen en geïnspireerd weer vandaan gaat, en waarin je als medewerker het gevoel hebt dat je bijdraagt aan een gezonde en vitale werkomgeving. Het Nieuwe Consultatiebureau is een ontwerpend onderzoek dat we op eigen initiatief in 2019 zijn gestart met twee social designers, een architect en een stadsgeograaf.

JGZ Kennemerland vroeg ons om twee interactieve workshops te geven naar aanleiding van het ontwerpend onderzoek naar Het Nieuwe Consultatiebureau.
“Aan de hand van vier thema’s (identiteit, interactie, fysieke ruimte en beleving) nemen ontwerpers Willemieke van den Brink-Gouwentak en Marielle Schuurman je mee op reis naar onbekend gebied, gebruik makend van verschillende co-creatie en co-design tools.”

“We willen samen met ouders nadenken over hoe de JGZ nog meer kan aansluiten op de behoeften en wensen van ouders. Dit is leuk en creatief, maar ook noodzakelijk. De wereld om ons heen ontwikkelt zich en verandert in hoog tempo. Wanneer wij als JGZ alle ouders en kinderen op een goede manier willen blijven ondersteunen, vraagt dit van ons om mee te veranderen en te bewegen. Het vraagt van ons om vraaggericht te denken en te werken, en zo samen met ouders te komen tot een JGZ die klaar is voor de toekomst”, aldus JGZ Kennemerland.

Aanpak | We namen de medewerkers van JGZ Kennemerland mee met onze nog onaffe ideeën voor Het Nieuwe Consultatiebureau. “We weten nog niet wat het gaat worden …maar wel wat de belangrijkste uitgangspunten zijn … en dat jullie vanaf het eerste begin betrokken zijn”

De belangrijkste ingrediënten van het ontwerpend onderzoek:

  • Samen met ouders en medewerkers
  • Ontwerpen vanuit behoeften van alle gebruikers
  • Een levendige en inclusieve omgeving
  • Vanuit een circulaire gedachte
  • Vanuit het idee dat elke geboorte een kans is om gezondheid en kracht te creëren

Voor de workshop hebben we diverse interactieve werkvormen uitgewerkt voor de medewerkers van JGZ Kennemerland. Bijvoorbeeld met de werkvorm ‘Een hand vol’ werden de deelnemers uitgenodigd om elkaar te bekijken door de bril van kwaliteiten en wisselden deze op een interactieve en visuele manier uit. Bij het onderdeel ‘We gaan op reis’ doorliepen we verschillende fases en stappen van contextmapping aan de hand van het landschap.
Onze opdracht: Hoe ziet dit landschap er uit? Jullie zijn architecten, reisleiders en routeplanners in één. Wat heb je nodig om je op je gemak te voelen? Waar liggen gevaren? Waar liggen kansen? Uitdagingen? Wat kan je helpen? Waar kan je uitrusten? En waar wil je écht niet naartoe? 

Aan het einde van de workshop vulden de deelnemers aan op de thema’s die we hebben geformuleerd: Identiteit, interactie, fysieke ruimte en beleving. Hierbij maakten we het onderscheid tussen: ‘hoe het nu is’ en ‘hoe het kan zijn’. 

Resultaten | Aan deze interactieve social design workshop voor JGZ Kennemerland hebben in totaal 36 medewerkers deelgenomen, in twee workshoprondes.
De medewerkers maakten met elkaar het land waar je naartoe op reis gaat op het moment dat je een ouder wordt. Met lappen, vilt, blokjes, draad en andere attributen werd er enthousiast gebouwd. 

“Door deze workshop kan ik met andere ogen naar de organisatie kijken”

“Wanneer zet je letterlijk je gevarendriehoek uit? Wie is de wegenwacht? Gevaren zijn heel concreet, ook door de chaos in het ouderschap. Het consultatiebureau kan navigator zijn, de route van begin af aan blijven aangeven en bijsturen” – deelde een van de medewerkers tijdens de workshop ‘het nieuwe consultatiebureau’

“Mooie vormgeving, materialen. Wauw! Wat een leuke en creatieve werkvorm. Ik zou wel meer willen!” deelnemer workshop

“Co-design is een leuke en creatieve manier van werken, waarbij iedereen die betrokken is bij een dienst of project meedenkt en mee-ontwerpt. Zo zorg je er samen voor dat er een resultaat uit komt dat voldoet aan ieders behoeften, bruikbaar is en vooral: waar iedereen blij van wordt.” JGZ Kennemerland 

De workshops die Mariëlle en ik voor JGZ Kennemerland gaven zijn ook los te boeken als je met je team en/of een groep ouders aan de slag wilt. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

Het Nieuwe Consultatiebureau


Hoe kan het consultatiebureau een levendige en inclusieve omgeving worden voor ouders, kinderen en professionals?

Opdrachtgever workshop | JGZ Kennemerland

Projectteam | Marielle Schuurman (grafisch ontwerper, humanisticus), Mauro Parravicini (architect), Vivian Sonnega (cultureel antropoloog, stadsgeograaf) en Willemieke van den Brink–Gouwentak (social designer)

Periode |  2020

Onderzoeksmethoden | ontwerpend onderzoek, co-creatie, visuele tools, werkvormen, co-design, interactieve workshop, prototyping, onaf, social design