Project Description

is ook van jou social design

‘Is ook’ is uniek een samenwerkingsverband van kunstenaars, ontwerpers en de organisatieadviseurs van Twynstra Gudde.
Voor de evaluatie van de transitie van een grote zorginstelling heeft ‘is ook’ mij gevraagd om het team te versterken als social designer.

Om een goed beeld van de organisatie te krijgen wilden we zoveel mogelijk medewerkers persoonlijk spreken. Hiervoor zijn we een traject gestart dat we: ‘Is ook van jou’ hebben genoemd. Een uitnodiging om samen in gesprek te gaan, vanuit je hart te delen en dingen toe te voegen.

We zijn gestart met een aantal interviews met sleutelfiguren in de organisatie. Aan de hand van deze gesprekken hebben we een aantal thema’s gesteld, die we tijdens de verdiepingssessies weer verder bespraken.
Deze thema’s kregen een plek in de ruimte, waardoor we op verschillende manieren het gesprek met de medewerkers konden voeren.
Zo maakten we o.a. de Maakmuur, waarbij we op zoek zijn naar de ruimte die er binnen de organisatie is voor het maken van fouten. De verlanglijnen, waarbij werknemers verbinding kunnen leggen met andere kolommen. Het bevrijdende kader, waar men kon aangeven wat nu juist helpende richtlijnen zijn, en welke niet.

Naast het blootleggen van bepaalde problemen, hiervoor oplossingen zoeken (o.a. Carehacking is hieruit voortgekomen) en het goede gesprek op gang brengen, wilden we graag iets blijvends doen.
Alle bevindingen, thema’s en beelden tijdens het onderzoek hebben we bij elkaar gevoegd en in de vorm van een scheurkalender gegoten. Deze draagt de naam: 2015 is ook van jou, en elke medewerker van het bedrijf kreeg er een.
Zodat ze geïnspireerd blijven om te verbinden met elkaar, creatief te zijn en te blijven ondernemen.