social design workout woningbouw Zwolle creatieve interventies
social design workout woningbouw Zwolle creatieve interventies

Social design workout voor woningbouwcorporaties

Social design biedt woningbouwcorporaties een verrassende aanpak om tot nieuwe mogelijkheden en oplossingen te komen. In deze workout laten we inspirerende voorbeelden zien en gaan we zelf het experiment aan. Onaf (zodat anderen zich uitgenodigd voelen om mee te doen), heel klein (de kleinste vorm van zorg) of juist groots en meeslepend.

Meer van hetzelfde werkt niet in ingewikkelde vraagstukken. Maar als het over leefbaarheid gaat zit voor je het weet iedereen weer met elkaar te barbecueën. In de Workout Social Design gingen de medewerkers van woningbouwcorporaties deltaWonen en Openbaar Belang (Zwolle) concreet aan de slag met social design. We deelden voorbeelden uit ons project ‘Jouw zorg is mij een Zorg’, onze ingrediënten om iets op gang te brengen en de ontwikkelde sociale interventies. Medewerkers gingen aan de slag met het ontwerpen van nieuwe alibi’s voor contact, zowel tussen buren, maar ook wat je als corporatie hierin kunt betekenen, om dit contact te ‘nudgen’. Na deze opwarmer gingen medewerkers de straat op om met bewoners in gesprek te gaan. Hiervoor gaven we ze verschillende ‘gespreksstarters’ mee, zoals de gele tape en de ‘is ook-stickers’. om op een andere manier in contact te komen en andere vragen te kunnen stellen. 

1m2 vrije ruimte
Zet een gebiedje van één vierkante meter af in de openbare ruimte met tape. Ga met voorbijgangers / bewoners en vraag bijvoorbeeld ‘Als er één ding is dat je mag realiseren zonder afstemming/toestemming. Wat is dat? Wat zou je doen?’

Is ook
Geïnspireerd op de beweging van Tabo Goudswaard, gingen de medewerkers op zoek naar situaties, voorwerpen en plekken met een dubbele betekenis. Dit helpt om niet alleen te kijken vanuit ‘wat er niet kan’ maar ook de kansen te zien die er mogelijk ontstaan. 

Na afloop deelden we de opbrengsten en vraagstukken, na aanleiding van de gesprekken die ze hadden. Hoe kan je ‘verlopen hoekjes’ weer tot een leefbaar geheel maken? Hoe kunnen we actief laaggeletterdheid aandacht geven? En hoe kan je de fietsenchaos voor een flat tot iets moois maken? 

echter-ontwerp-social-design-woningbouw-servicedesign-workshops008
echter-ontwerp-social-design-woningbouw-servicedesign-workshops008

hoe kan je de fietsenchaos voor een flat tot iets moois maken?

“Niemand vroeg van welke organisatie we waren, dat vond ik interessant!”

Social design workout voor woningbouwcorporaties


Kennismaken met de potentie van social design voor woningbouwcorporaties en samen het experiment aangaan

Periode |  2017

Onderzoeksmethoden | Contextmapping, artistiek onderzoek, alibi’s voor contact, nudgen, veldonderzoek, paradoxen in beeld brengen, workshops, creatieve werkvormen, onaf, nudgen, vormgeven maar niet invullen, de straat op, experiment 

Opdrachtgevers | Woningbouwcorporaties deltaWonen en Openbaar Belang

Projectteam | Social designers Willemieke van den Brink-Gouwentak (echter ontwerp) en Anne Marth Kuilder (Ministerie van Onverwachte Zaken)