Project Description

Tot de kern

In dit werk laat ik zien hoe een mens zijn identiteit blootgeeft aan een ander.
Zorgvuldig construeren wij verschillende lagen om ons heen. Hoe geven wij vorm aan deze fysieke en digitale omgevingen en wat zegt dat over onze identiteit? Ik heb deze lagen opgedeeld in zes zones beginnend bij de publieke ruimte en eindigend bij de intieme ruimte van een mens.

Om deze inzichtelijk te maken heb ik van drie personen van verschillende generaties hun identiteit laag voor laag in beeld gebracht in een boek. In elke laag wordt meer informatie gedeeld, maar deze wordt met het betreden van verschillende zones steeds minder toegankelijk. Net als bij een vriendschap zal men steeds meer moeite moeten doen om de informatie tot zich te nemen. Daarnaast heb ik per persoon drie interactieve lagen ontworpen, hierdoor wordt het kennismaken nog levendiger ervaren. Door de afbeeldingen in te scannen met Layar, wordt een video zichtbaar.

Met mijn werk wil ik reageren op een snelheidscultuur die steeds onpersoonlijker lijkt te worden. Het leven bestaat niet alleen uit de feestjes en leuke dingen die wij op Facebook plaatsen. Ik wil graag echte mensen laten zien in hun eigen interieur en met hun persoonlijke verhaal.

Voor de expositie State of the Arts maakte ik deze video
om het publiek te laten kennismaken met mijn werk.

Identiteit opgebouwd in lagen, ruimtes of zones en daarmee kwam de vraag ‘wat laat jij van jezelf zien, wanneer en aan wie? 

Willemieke reageert in haar ontwerpend onderzoek op een snelheidscultuur die steeds meer onpersoonlijk wordt:

“Het leven bestaat niet alleen uit de feestjes en leuke dingen die wij op Facebook plaatsen. Ik wil echte mensen laten zien, in hun eigen interieur en met hun persoonlijke verhaal.”