Jong Talent @ GR-ID, juni 2014: Willemieke van den Brink

In juni is Willemieke van den Brink het Jong Talent. In de nis op de eerste verdieping laat zij de totstandkoming en een deel van de uitwerking van haar project ‘Tot de kern’ zien. Willemieke is afgestudeerd als grafisch ontwerper aan ArtEZ in Zwolle en was winnaar van de academieprijs van ArtEZ. Kijk hier voor alle jong talenten

Het beeldende werk van Willemieke gaat volledig over betekenis hebben, betekenis geven en de ruimte daaromheen. Het vertrekpunt voor haar was de verwondering dat zij zichzelf thuis voelde bij de spullen en in het huis van haar grootouders. Ogenschijnlijk nietszeggende spulletjes, maar voor haar van grote betekenis. Anderzijds signaleert zij een eigen generatie die steeds sneller leeft, anders met spullen omgaat en veel onpersoonlijker lijkt te worden. Dat maakte haar bewust van wat spullen, plek, omgeving en grond je aan identiteit geven. Identiteit opgebouwd in lagen, ruimtes of zones en daarmee kwam de vraag ‘wat laat jij van jezelf zien, wanneer en aan wie? 

Willemieke reageert in haar ontwerpend onderzoek op een snelheidscultuur die steeds meer onpersoonlijk wordt: “Het leven bestaat niet alleen uit de feestjes en leuke dingen die wij op Facebook plaatsen. Ik wil echte mensen laten zien, in hun eigen interieur en met hun persoonlijke verhaal.”

Tot de kern

In mijn eindexamenwerk laat ik zien hoe een mens zijn identiteit blootgeeft aan een ander. Zorgvuldig construeren wij verschillende lagen om ons heen. Hoe geven wij vorm aan deze fysieke en digitale omgevingen en wat zegt dat over onze identiteit?Ik heb deze lagen opgedeeld in zes zones beginnend bij de publieke ruimte en eindigend bij de intieme ruimte van een mens. Om deze inzichtelijk te maken heb ik van drie personen van verschillende generaties hun identiteit laag voor laag in beeld gebracht in een boek. In elke laag wordt meer informatie gedeeld, maar deze wordt met het betreden van verschillende zones steeds minder toegankelijk, net als bij een vriendschap, zal men steeds meer moeite moeten doen om de informatie tot zich te nemen. Daarnaast heb ik per persoon drie interactieve lagen ontworpen, hierdoor wordt het kennismaken nog levendiger ervaren. Door de afbeeldingen in te scannen met Layar, wordt een video zichtbaar.

In juni is Willemieke van den Brink het Jong Talent. In de nis op de eerste verdieping laat zij de totstandkoming en een deel van de uitwerking van haar project ‘Tot de kern’ zien. Willemieke is afgestudeerd als grafisch ontwerper aan ArtEZ in Zwolle en was winnaar van de academieprijs van ArtEZ.