2by4 en Crazy Care

Op 9 juni reisde ik naar Rotterdam, en sprak ik met Remko Remijnse, van 2by4 architects. Na aanleiding van de Living+unit, en was benieuwd hoe het project nu, 4 jaar later, verder was ontwikkeld.

De Living+ unit, kan men in een eerdere levensfase al bij het huis plaatsen, dan zal het vooral extra ruimte opleveren. Als later een badkamer en slaapkamer op de begane grond gewenst is, kan dit eenvoudig gerealiseerd worden, gezien de leidingen al op de juiste plek zitten.

Onderzoek heeft aangetoond dat 80% van de Nederlandse woningvoorraad niet levensloop bestendig is. Traditioneel gezien wordt er in Nederland boven geslapen en onder gewoond. Maar wat als er nu iemand, zoals bij somatische patiënten, langdurig ziek aan bed gekluisterd raakt? De traditionele benedenverdieping laat zich lastig aanpassen en het is lastig beneden een extra slaapkamer te realiseren. Bron: 2by4

Een prachtig project, waarbij al in een al veel eerdere fase rekening wordt gehouden met de wensen en behoeftes in de toekomst.

2by4-living+exterior

Daarna bezocht ik ‘Crazy Care’, een tentoonstelling over innovatieve ideeën in de zorg, in Boijmans van Beuningen.

Gefascineerd bekeek ik de documentaire over zorgrobot Alice.
Het meubilair van een oude dame viel me op. Er was één stoel waar zij op zat, de overigen waren voor bezoek. Maar vaak waren deze stoelen leeg.De vragen die Alice stelde, gingen over wat deze dames vroeger waren. Wat voor werk ze deden, was ze woonden, of ze een partner hadden.

Je ziet de fysiotherapeut langskomen bij een mevrouw, en legt haar de oefeningen uit. Een paar dagen later herhaalt ze die samen met Alice, prachtig om te zien hoe de techniek kan ondersteunen, waar het menselijk brein soms de dingen vergeet.

Ook zag ik hoe een van de dames opstond, om koffie te zetten.
Hieronder een fragment hiervan (zonder geluid) Bron: NPO

Zou het mogelijk zijn dat in  de toekomst geregistreerd kan worden hoe lang een persoon daar over doet? (opstaan van een stoel, koffiezetten). Hoeveel meubels ze moet pakken om bij het aanrecht te kunnen komen? Met als doel de gegevens per dag te analyseren en als het nodig is extra zorg, zoals fysiotherapie te kunnen bieden?

Zou het kunnen dat Alice een rol kan spelen in het onderzoek dat wij doen naar netwerken in een wijk? Het lijkt mij in elk geval heel interessant om met het onderzoeksteam eens aan tafel te zitten! En Alice wil ik graag ontmoeten!

Het meubilair van een oude dame viel me op. Er was één stoel waar zij op zat, de overigen waren voor bezoek. Maar vaak waren deze stoelen leeg.
De vragen die Alice stelde, gingen over wat deze dames vroeger waren. Wat voor werk ze deden, was ze woonden, of ze een partner hadden.