(Echt)scheidingsnavigatie

De (echt)scheidingsnavigatie is een hulpmiddel in de beginfase van de scheiding. De navigatie zet het kind centraal en zorgt voor duidelijke communicatie tussen ouder en kind, en tussen ouders onderling tijdens een moeilijke periode.

Hoe kunnen we de situatie verbeteren van kinderen die in de knel komen doordat hun ouders uitdagingen ondervinden om het ouderschap na hun scheiding vorm te geven? 

Stellen in scheiding bevinden zich in een ontwrichtende, emotioneel zware periode van hun leven met veel onzekerheden voor de toekomst. En als daar ook nog kinderen bij betrokken zijn, komt er nog een extraverantwoordelijkheid bij. De ouders voelen dan de druk om alles zo goed mogelijk te regelen voor de kinderen. Daarvoor is er in onze huidige tijd ontzettend veel informatie voorhanden, versnipperd op internet, in de media, via scheidingsprofessionals, de overheid, de zorg en nog vele andere instanties. Je kunt door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast gaan stellen vaak individueel op zoek naar de informatie en de richting die voor hen passend is. Apart van elkaar zoeken zij naar datgene dat voor hen de prioriteit heeft tijdens het scheiden. Dat kan voor de één informatie over emotionele belasting voor kinderen zijn en voor de ander informatie over kinder kostenverdeling. Mensen zijn daarbij geneigd om hetgeen dat hen aanspreekt tot zich te nemen en andere relevante kennis niet te zien. Met alle gevolgen van dien.

“De navigatie biedt toegankelijk informatie en inzicht rond scheiden met kinderen. We helpen de kinderen om hun stem te laten klinken. En reiken ouders handvat om ze op weg te helpen bij het ondersteunen van hun kinderen, het regelen van praktische zaken, en om zichzelf en elkaar niet uit het oog te verliezen.” Tineke Kool en Willemieke van den Brink-Gouwentak 

Tijdens de fijne momenten in je leven krijg je vaak extra aandacht en felicitaties. Je kunt de “blije doos” bestellen als je in verwachting bent en een ceremoniemeester staat je bij tijdens het regelen van allerlei zaken bij jullie huwelijk. Waarom geen handvaten, hulp en aandacht bij een scheiding? Juist wanneer je verdrietig en gekwetst kunt zijn, kun je dit het hardste nodig hebben. De (echt)scheidings-navigatie is er voor deze stellen. Scheidingen vinden plaats en hebben grote impact op de levens van alle betrokkenen, ook jaren later. De navigatie biedt toegankelijk informatie en inzicht rond scheiden met kinderen. We helpen de kinderen om hun stem te laten klinken. En reiken ouders handvat om ze op weg te helpen bij het ondersteunen van hun kinderen, het regelen van praktische zaken, en om zichzelf en elkaar niet uit het oog te verliezen.

Kan je mensen ruimte geven om hun eigen pad te volgen en ze tegelijkertijd op weg helpen door mogelijke routes inzichtelijk te maken? De (echt) scheidingsnavigatie is het hulpmiddel in de beginfase van de scheiding. In de navigatie vind je o.a. de routemap “Hoe vertellen we het de kinderen”, vrolijke “heen-en-weer-stickers”. Twee werkboekjes voor kinderen en tieners om te wennen aan het idee dat hun ouders scheiden. Voor volwassenen een checklist met alles over scheiden, juridisch en praktisch. Plus het “Post-it-woordenboek” met woorden die je net even anders kunt gebruiken, luisterende oor coupons voor volwassenen en veel meer.

Hoe vertellen we het de kinderen? Routekaart om je op weg te helpen.
“Dat jullie gaan scheiden is een feit, het is onomkeerbaar en jullie weten dat beiden. Nu komt het moment om dat aan jullie kinderen te vertellen. Maar wat vertel je dan precies? We hebben een aantal stappen voor jullie inzichtelijk gemaakt, elk gezin loopt daarbij haar eigen route. Vervolg jullie weg op de blanco routekaart en schrijf, teken of plak met elkaar alles op wat jullie onderweg met elkaar tegenkomen.”

Er was een een jongen / meisje dat in twee huizen ging wonen| Invulboekje voor kinderen van 6 – 12 jaar tijdens de scheiding van hun ouders
“Misschien heb je nog maar net gehoord dat jouw papa en mama uit elkaar gaan.  Misschien weet je het al een tijdje. Het blijft sowieso lastig en erg wennen. Met dit boekje willen we je een beetje helpen in deze verwarrende tijd.”

Wonen in twee huizen is niet gemakkelijk. Zeker niet voor kinderen. Het kan zomaar gebeuren dat je dingen vergeet mee te nemen. Kinderen hebben het nodig dat zij, wanneer zij in twee huizen moeten leven, hun belangrijke spullen vrij heen en weer kunnen (en mogen!) nemen. En dat zij natuurlijk zelf diegenen zijn die het beste kunnen bepalen wat echt van belang voor hen is. Dit is fijn en belangrijk want er wordt al zoveel voor hen besloten door de scheiding.

Nee he.. niet weer een invulboekje | Voor tieners van 12 – 17 jaar
“Dit is geen invulboekje, werkboekje, hulpboekje, handvat, noem maar op. Geef het boekje zelf een naam. We willen je namenlijk niet het gevoel geven dat je verplicht dingen moet invullen over de scheiding.
Waarschijnlijk  spreken niet alle pagina’s je aan, neem vooral de ruimte om te kiezen wat jou aanspreekt en sla over wat niet bij je past.”

In de navigatie zit genoeg ruimte om deze aan te vullen, met bijvoorbeeld de ‘Waar ben ik kalender”. En vooral om deze  up-to-date te houden en mee te laten groeien met de hedendaagse praktijk rond scheiding.

(Echt)scheidingsnavigatie


Nieuwe oplossingen gezocht voor kinderen die in de knel komen tijdens (v)echt scheidingen

Periode |  2016

Opdrachtgevers | Inzending voor de Divorce Challenge, Rijksoverheid

Projectteam | Tineke Kool (mediator en bijzondere curator), Willemieke van den Brink-Gouwentak (social designer)

Wil jij meehelpen?

We willen de (echt) scheidingsnavigatie graag beschikbaar maken voor iedereen. Wil jij ons helpen om de navigatie compleet te maken en bij te dragen aan onze droom? Of wilt u als gemeente / organisatie / ….  verder praten over de mogelijkheden? We komen graag met u in contact!