Project omschrijving

Op 6 september is de Divorce Challenge van start gegaan. Er worden nieuwe oplossingen gezocht voor kinderen die in de knel komen tijdens (v)echt scheidingen. Onze inzending voor de divorce Challenge is de (echt)scheidingsnavigator. Hiervoor heb ik intensief samengewerkt met Familiemediator Tineke Kool. Als duo hebben we met veel plezier invulling gegeven aan zowel inhoud als vormgeving.

Kan je mensen ruimte geven om hun eigen pad te volgen en ze tegelijkertijd op weg helpen door mogelijke routes inzichtelijk te maken? De (echt) scheidingsnavigatie is het hulpmiddel in de beginfase van de scheiding. In de navigatie vind je o.a. de routemap “Hoe vertellen we het de kinderen”, vrolijke “heen-en-weer-stickers”. Twee werkboekjes voor kinderen en tieners om te wennen aan het idee dat hun ouders scheiden. Voor volwassenen een checklist met alles over scheiden, juridisch en praktisch. Plus het “Post-it-woordenboek” met woorden die je net even anders kunt gebruiken, luisterende oor coupons voor volwassenen en veel meer.

(echt)scheidingsnavigatie - alle ontwerpen

Hoe vertellen we het de kinderen? Routekaart om je op weg te helpen.

“Dat jullie gaan scheiden is een feit, het is onomkeerbaar en jullie weten dat beiden. Nu komt het moment om dat aan jullie kinderen te vertellen. Maar wat vertel je dan precies? We hebben een aantal stappen voor jullie inzichtelijk gemaakt, elk gezin loopt daarbij haar eigen route. Vervolg jullie weg op de blanco routekaart en schrijf, teken of plak met elkaar alles op wat jullie onderweg met elkaar tegenkomen. “

Er was een een jongen / meisje dat in twee huizen ging wonen Invulboekje voor kinderen van 6 – 12 jaar tijdens de scheiding van hun ouders. 

“Misschien heb je nog maar net gehoord dat jouw papa en mama uit elkaar gaan.  Misschien weet je het al een tijdje. Het blijft sowieso lastig en erg wennen. Met dit boekje willen we je een beetje helpen in deze verwarrende tijd.”

Heen en weer stickers
Wonen in twee huizen is niet gemakkelijk. Zeker niet voor kinderen. Het kan zomaar gebeuren dat je dingen vergeet mee te nemen. Kinderen hebben het nodig dat zij, wanneer zij in twee huizen moeten leven, hun belangrijke spullen vrij heen en weer kunnen (en mogen!) nemen. En dat zij natuurlijk zelf diegenen zijn die het beste kunnen bepalen wat echt van belang voor hen is. Dit is fijn en belangrijk want er wordt al zoveel voor hen besloten door de scheiding.

Nee he.. niet weer een invulboekje Voor tieners van 12 – 17 jaar
“Dit is geen invulboekje, werkboekje, hulpboekje, handvat, noem maar op. Geef het boekje zelf een naam. We willen je namenlijk niet het gevoel geven dat je verplicht dingen moet invullen over de scheiding.
Waarschijnlijk  spreken niet alle pagina’s je aan, neem vooral de ruimte om te kiezen wat jou aanspreekt en sla over wat niet bij je past.”

Hartjes: De symbolische belofte van ouders aan kinderen

Luisterende oor coupons voor volwassenen

Post-it Woordenboek: met woorden die je net iets anders kunt gebruiken zodat de inhoud en betekenis veranderen.

De Checklist bij (echt) scheiding: met alle informatie in een boekzakformaat boekje.

In de navigatie zit genoeg ruimte om deze aan te vullen, met bijvoorbeeld de ‘Waar ben ik kalender”. En vooral om deze  up-to-date te houden en mee te laten groeien met de hedendaagse praktijk rond scheiding.

Kan je mensen ruimte geven om hun eigen pad te volgen en ze tegelijkertijd op weg helpen door mogelijke routes inzichtelijk te maken? De (echt) scheidingsnavigatie is het hulpmiddel in de beginfase van de scheiding. In de navigatie vind je o.a. de routemap “Hoe vertellen we het de kinderen”, vrolijke “heen-en-weer-stickers”. Twee werkboekjes voor kinderen en tieners om te wennen aan het idee dat hun ouders scheiden. Voor volwassenen een checklist met alles over scheiden, juridisch en praktisch. Plus het “Post-it-woordenboek” met woorden die je net even anders kunt gebruiken, luisterende oor coupons voor volwassenen en veel meer.
Willemieke van den Brink – Gouwentak: Net getrouwd, geen gescheiden ouders. Waarom meedoen aan de Divorce Challenge? Als sociaal ontwerper zet ik me in voor maatschappelijke problemen. Scheidingen zijn ingewikkeld en kinderen komen daardoor vaak in de knel, dat raakt me enorm. Ik ben er van overtuigd dat een nieuwe manier van kijken en samenwerken nodig is, die aansluit bij zowel ouders als kinderen. Door samen te werken met Familiemediator Tineke Kool verbinden we jarenlange ervaring met inhoudelijke kennis en enorm veel creativiteit om écht tot nieuwe oplossingen te komen.

Tineke Kool: Moeder, gescheiden, geen gescheiden ouders. Als mediator en bijzondere curator luister ik dagelijks naar scheidende stellen met kinderen. Allemaal ex-partners en allemaal ouders. In die eerste fase van echtscheiding begonnen aan een zoektocht naar manieren om hun weg te vinden in de wirwar van emoties, onzekerheden en nieuwe richting. Willemieke en ik willen met de Scheidingsnavigatie op eenvoudige, toegankelijke wijze een vorm van houvast bieden aan kinderen en ouders/ex-partners tijdens de scheidingsperiode.

Stellen in scheiding bevinden zich in een ontwrichtende, emotioneel zware periode van hun leven met veel onzekerheden voor de toekomst. Allebei. En als daarbij ook nog kinderen bij betrokken zijn dan komt daar nog de grote verantwoordelijkheid en druk om het in ieder geval voor hen zo goed mogelijk te regelen. Er is daarvoor in onze huidige tijd ontzettend veel informatie voorhanden, versnipperd op internet, in de media, via alle scheidingprofessionals die ons land rijk is, overheid, zorg etc. Je kunt door de bomen het bos niet meer zien. Daarbij komt dat stellen vaak ieder voor zich op zoek gaan naar de voor hen juiste informatie en richting. Zij zoeken apart van elkaar naar datgene dat voor hen de prioriteit heeft tijdens het scheiden, bv de een over emotionele belasting voor kinderen en de ander over kinderkostenverdeling. Mensen zijn daarbij geneigd om hetgeen hen aanspreekt tot zich te nemen en andere relevante kennis niet te zien. Met alle gevolgen van dien.
Tijdens de fijne momenten in je leven krijg je vaak extra aandacht en felicitaties. Je kunt de “blije doos” bestellen als je in verwachting bent en een ceremoniemeester staat je bij tijdens het regelen van allerlei zaken bij jullie huwelijk. Waarom geen handvaten, hulp en aandacht bij een scheiding? Juist wanneer je verdrietig en gekwetst kunt zijn en je dit het hardste nodig hebt. De (echt)scheidingsnavigatie is er voor deze stellen. Scheidingen vinden plaats en hebben grote impact op de levens van alle betrokkenen, ook jaren later. De navigatie biedt toegankelijk informatie en inzicht rond scheiden met kinderen. We helpen de kinderen om hun stem te laten klinken. En reiken ouders handvat om ze op weg te helpen bij het ondersteunen van hun kinderen, het regelen van praktische zaken en om zichzelf en elkaar niet uit het oog te verliezen.
-De financiële ruimte zodat wij onze eerste opzet van deze navigatie kunnen aanvullen met de nog ontbrekende informatie. De navigatie is nog niet compleet en vullen we graag verder aan met de rest van onze ideeën en met reeds bestaande werkvormen zoals de “waarbenik kalender”. En het daadwerkelijk maken van de navigatie.

– Steun van de overheid, zodat de box kan worden uitgereikt via een aanmeldformulier (uitgereikt door zorg- en hulpverleners/juridisch loket/professionals etc.) wanneer mensen scheiden. Mensen kunnen hem ook aan elkaar geven.

– Samenwerking met o.a. Overheid, Raad voor Rechtsbijstand, MFN, vFAS, CJG, NJI etc. om de box te voorzien van een overzicht van verwijzers en verdiepende kennis. Samenwerking in de praktische zin, drukkers, ontwerpers, die samen met ons deze navigator op de wereld zetten, vanuit een gezamenlijke droom!

– Lege / vrije ruimte zijn om de box up to date te houden en mee te laten groeien met de hedendaagse praktijk rond scheiding.

We willen de (echt) scheidingsnavigatie graag beschikbaar maken voor iedereen. Wil jij ons helpen om de navigatie compleet te maken en bij te dragen aan onze droom? Of wilt u als gemeente / organisatie / ….  verder praten over de mogelijkheden? We komen graag met u in contact!