Nieuws

Inspiratie-les social design voor HKU-studenten

Wat is social design? Welke definities worden eraan gegeven en wat zijn überhaupt maatschappelijke vraagstukken? Hoe ga je om met een proces waarbij het eindresultaat nog open is? Echter ontwerp gaf een inspiratieles social design aan studenten van de HKU.

 • dialoogsessie-pilot-ontwerpende-aanpak-socialdeisng

[Blog] De kracht van creativiteit

“We hebben kunstenaars, ontwerpers en andere creatieve professionals nodig om complexe transities aan te pakken. Zij hebben de instrumenten in handen om met de veranderingen om te gaan en kunnen nieuwe toekomsten verkennen en verbeelden.

Dutch Design Week 2022 – it’s a wrap

Hebben jullie ons gespot in de tuinkas ‘For All Ages’ op de Dutch Design Week 2022? Expeditie 55+ was onderdeel van een cluster van verschillende social design projecten.

Expeditie 55+ op de DDW

Met veel enthousiasme mogen we mededelen dat Expeditie 55+ onderdeel is van de DDW! Kom je ook?

 • expeditie55+socialdesign-architectuur-rotterdam-senioren

Expeditie 55+

Hoe kunnen we sociale en fysieke interventies ontwikkelen om bewoners van seniorencomplex Den Hoogenban op een (voor hen passende manier) uit te nodigen tot interactie en de faciliteiten te bieden die hier aan bijdragen en zo hun leefwereld vergroten?

 • DekunstvanlevenAnnonu-socialdesign-echterontwerp-DDW2021

De kunst van leven | Anno nu.

De kunst van leven | Anno nu. De afgelopen weken stonden in het kader van veldonderzoek. We gebruikten creatief gereedschap en visuele tools om écht andere gesprekken op gang te brengen; welke alibi’s creëeren voor het contact.

Mis/lukt?

Mis/Lukt? Ook als een interventie niet blijkt te werken, is dit waardevolle input: Dit juist de input die je nodig hebt om het product/interventie beter te maken. Zodat het product, de interventie of het ontwerp nóg beter aansluit bij de doelgroep.

 • dekrachtvanreframing-echterontwerp-socialdesign-oplossingen-gemeentes-preventieakkoord

De kracht van reframing

Noem het een instrumentarium, co-design of visuele werkvormen, het gaat om wat het creëert; een plek om met elkaar, gelijkwaardig en in dezelfde taal de interactie aan te gaan. Zo ontwikkelen we in co-creatie nieuwe oplossingen, waarbij de inbreng van de ander onmisbaar is.

 • social-design-gereedschap-toolkit-echterontwerp-servicedesign-gespreksstarter13

Social Design Toolkit – in ontwikkeling

'Burgerparticipatie in je brievenbus' of ‘creatief gereedschap-do it yourself’? Social design studio echter ontwerp werkt aan een fysieke toolkit waarmee ze haar kennis, methoden en creatief gereedschap van social design laagdrempelig en toepasbaar kan delen met organisaties.

 • placemaking hek bankje ontmoeten

Wat doet een social designer?

We creëerden een nieuwe ontmoetingsplek voor de buurtbewoners door middel van placemaking. De plek werd getransformeerd tot een ontmoetingsplek, open voor de buurt.

A december to remember

Ik wens je het beste toe voor het nieuwe jaar. Dat 2021 goed voor je mag zijn, en je dankbaar mag terug kijken op het jaar dat bijna achter ons ligt. Een jaar om niet zomaar te vergeten. Have a good one

Happy Hall – Do It Together

Garage2020 vroeg mij om een speciale Happy Hall versie te maken, om gezinnen te ondersteunen tijdens de Corona crisis. Met veel plezier heb ik deze Happy Hall Do It Together versie gemaakt.

150 nieuwe buren

De wijk Schuilenburg krijgt in één keer 150 nieuwe buren. Kunnen we dit moment benutten om op een creatieve manier de oude en nieuwe bewoners rond de Ariaweg met elkaar kennis te laten maken? 

Happy Hall spel – De Kat is Kwijt

De komende weken gaat Team Happy Hall aan de slag met de pilot bij pleeggezinnen. Op dit moment zijn we de prototypen aan het klaarstomen voor de pilot.

Happy Hall zoekt pleeggezinnen

Met Happy Hall willen we de succesfactor van een plaatsing in een pleeggezin vergroten, en daar hebben we jullie hulp bij nodig!

Happy Hall voor pleegzorg

De afgelopen vier maanden hebben we (Echter ontwerp, Spirit, Muzus en Garage2020) Happy Hall op maat gemaakt voor pleeggezinnen. De komende maanden gaan we de ervaring van Happy Hall onderzoeken in een pilot. Samen werken we aan het vergroten van de succesfactor van een plaatsing in een pleeggezin.

 • de Bike bar Amersfoort

De Bike Bar – een bedankje

Ik kreeg vorige week een leuk bedankje: Fietslampjes en een mooie fotolijst. Marijn Van der Ploeg is een van de initiatiefnemers van “de Bike Bar” een pop-up ontmoetingsplek waar nieuwkomers fietsbanden leren plakken als alibi voor contact. Dit sociale experiment vond plaats in het Soesterkwatier en mij was gevraagd een visuele identiteit te ontwikkelen.

 • happyhall social design, echter ontwerp, pleegzorg, jeugdzorg, Muzus, spirit

Happy Hall voor pleegzorg

We willen vol trots het goede nieuws delen dat Happy Hall is geselecteerd voor een ontwikkelsubsidie van het Stimuleringsfonds Creatieve industrie.

Het Nieuwe Consultatiebureau

We zijn ervan overtuigd dat het consultatiebureau beter kan aansluiten bij de behoeften van ouders en de huidige tijdgeest. In plaats van een verplicht onderdeel, kan het consultatiebureau een plek zijn voor inspiratie en steun in de eerste fase van nieuw ouderschap.

Een nieuwe locatie!

Een nieuwe locatie! Vanaf september gaat echter ontwerp aan de slag in een hele nieuwe studio. Deze hebben we helemaal zelf opgebouwd, ontworpen en ingericht.

Happy Hall voor pleegzorg

"Versterken van de kracht van pleegouders" Een prachtige ambitie waar Happy Hall graag aan bijdraagt.

Keicollectief rolt door; en het is leuk!

Keicollectief rolt door; We zijn van start met het netwerk voor creatieve ondernemers in Amersfoort. In januari zijn we live gegaan. Zo gaaf dat al die enthousiaste ondernemers zich aan het collectief willen binden.

Niets voor mij

Niets voor mij KAMPEN – Bij wijkcentrum 't Middelpunt wordt zaterdag 24 februari tussen 13.00 en 16.00 uur de rode loper uitgerold. De afgelopen maanden onderzochten Mauro Parravicini (architect), Willemieke van den

‘T Stralend Middelpunt

Wij hebben een prachtige co-creatie avond gehad met de bewoners uit de Flevowijk. Met plattegronden en maquettes van de wijk en het wijkcentrum kon je zelf aan de slag als architect. Bewoners

Zonder contact geen nieuw sociaal contract!

Een nieuw sociaal contract, hoe dan?! We leven steeds meer teruggetrokken achter onze voordeur en komen elkaar niet meer zomaar op een laagdrempelige manier tegen. Zonder contact geen nieuw sociaal contract!

 • dag dialoog social design echter ontwerp workshop

Dag van de Dialoog in Rijssen-Holten

Dag van de Dialoog in Rijssen-Holten Na een geslaagde Dag van de Dialoog 2016 organiseert Rijssen-Holten voor de negende keer de Dag van de Dialoog in Rijssen-Holten. Een enthousiaste kerngroep is druk

Keicollectief – binnenkort online

Binnenkort komt er een kei gaaf project online: het Keicollectief. Een netwerk voor en door creatieve ondernemers in (en om) Amersfoort. Het is onze droom om een plek te zijn / te maken waar mensen

Team wonen – het onderzoeksverslag

Garage2020 wat is dat nou en hoe werkt het? Technologische oplossingen om de jeugdhulp overbodig te maken? Is dat mogelijk? In dit prachtige boekje laat het TEAM WONEN (Mies, Folkert en Willemieke) zien wat er allemaal bij komt kijken als je enthousiast bij Garage2020 aan de slag gaat.

 • vier jaar echter ontwerp -social design

Hoera vier jaar echter ontwerp!

Hoera! Vier jaar! Precies vier jaar geleden begon een nieuw avontuur, een reis met een belofte. In mijn scriptie schreef ik: Ik wil werk maken dat betekenis heeft, betekenis geeft en de ruimte daar om heen zo goed mogelijk inrichten.

 • demoday garage2020 2017 team wonen social design pakhuis de zwijger

Garage2020 Demo-Day Pakhuis de Zwijger

Garage2020 Demo-Day Pakhuis de Zwijger Een kansrijk leven voor jongeren en gezinnen door radicaal nieuwe oplossingen te creëren en daarmee jeugdhulp overbodig maken. Dát is de missie van Garage2020. Wat

Garage2020 Maakt jeugdhulp overbodig

Kennen jullie Garage2020 al? De Garage heeft de missie om de jeugdhulp in de huidige vorm in 2020 overbodig te maken. Daar draagt echter ontwerp natuurlijk graag aan bij!

 • shared space-gezondestad-utrecht-onderzoek-socialdesign-aorta-stimuleringsfondsshared space-gezondestad-utrecht-onderzoek-socialdesign-aorta-stimuleringsfonds

SHARED SPACE! Manifestatie over Gezonde Verstedelijking

SHARED SPACE! Manifestatie over Gezonde Verstedelijking Er ligt een mooi event in het verschiet: "Shared space" georganiseerd door Architectuurcentrum Aorta. Een inspirerend programma voor iedereen die wil bijdragen aan een gezonde toekomst voor

Divorce Challenge, wij doen mee!

De (echt)scheidingsnavigatie. Met de navigator geven we mensen de ruimte om hun eigen pad te volgen en ze helpen we ze tegelijkertijd op weg door mogelijke routes inzichtelijk te maken.

 • Jouw zorg is mij een zorg Anne Marth Willemieke

Nudgen in een nieuwbouwwijk

De derde pilot van “Jouw zorg is mij een Zorg” is een feit! Dit keer in een nieuwbouwwijk in Holtenbroek; Zwolle. We werken samen met het Deltion College in Zwolle in een project waarin ook gemeente Zwolle partner is.

 • Zwolle a live social design jitske kramer antropoloog willemieke

Zwolle (a)Live!

Zwolle (a)Live! Zwolle barst van de ideeën en initiatieven. De stad is “alive” en dat laten Zwolse initiatiefnemers en stadsgenoten zien op donderdagavond 27 oktober in Hedon. Het programma bestaat

Who Cares, Dutch design week

Who Cares, Dutch design week Op maandag 24 oktober is echter ontwerp te gast bij de bijeenkomst Who Cares, op de Dutch Design Week. Met het onderzoeksteam presenteren we de resultaten van:

Het Nieuwe Bartholomeus Gasthuis van start

Er veranderd veel in de zorg; we blijven langer thuis wonen, voor lichte hulpvragen moeten we zoveel mogelijk een beroep doen op ons sociale netwerk en daarnaast blijven we vaker op hoge leeftijd fit. Dat onze wensen en behoeftes tijdens het ouder worden veranderen in vergelijking tot eerdere generaties lijkt aannemelijk.

 • Henk van Elburg

Congres Gezond Overijssel

Congres Gezond Overijssel Op 29 juni organiseert Trendbureau Overijssel het congres 'gezond Overijssel'. Er worden o.a. een aantal workouts gegeven, waar Anne Marth en Willemieke er één van zijn; Op

Symposium Hedy D’anconaprijs

Symposium Hedy D'anconaprijs Op maandag 20 juni is de Hedy D'ancona prijsuitreiking voor excellente zorgarchitectuur. Het Stimuleringsfonds Creative industrie organiseert voorafgaande aan de prijsuitreiking een symposium: Sessie 1: Nieuwe perspectieven

 • burgerinitiatieven in de zorg, zelfredzaamheid social design, Willemieke

Club Cele | Café O2: Burgerinitiatieven in de zorg

Club Cele | Café O2: Burgerinitiatieven in de zorg Burgerparticipatie was en is het toverwoord als het over de hervormingen in de zorg gaat. Keukentafelgesprekken, eigen verantwoordelijkheid, je netwerk inzetten,

Opening Tot de kern, Meermanno museum

Opening Tot de kern, Meermanno museum 17 oktober 2015 was een speciaal moment. De expositie Tot de kern opende in het Meermanno museum en samen met een aantal bijzondere gasten opende Rickey Tax, hoofd

Drivers 2015

Drivers 2015 ABN AMRO (hoofdsponsor Dutch Design Week), Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en Dutch Design Week ( DDW) geven op dinsdag 20 oktober 2015 tijdens de DDW in Eindhoven aan

Dutch Design Week Momentum

Dutch Design Week Momentum 15 ontwerpstudio’s vormen een tijdelijk collectief, ze sluiten het jaar-traject ’Driving Dutch Design’ af. Een bijzonder talentontwikkelingsprogramma; ze volgen een serie masterclasses, sparren met een

 • Gooitske Zijlstra, Anne Marth Kuilder, Waar wacht je op, Zwolle

Waar wacht je op?!

WAAR WACHT JE OP?! Echter ontwerp proudly presents: Waar wacht je op?! Een super tof initiatief voor nieuw gebruik van 5 brugwachtershuisjes in Zwolle. ''We willen de oude sociale functie van brugwachtershuisjes als

 • jouw zorg is mij een zorg

Jouw zorg is mij een zorg

We zijn ervan overtuigd dat het creatieve denken van ontwerpers vernieuwende perspectieven biedt op vraagstukken die zich niet langer via conventionele methoden laten oplossen.

Driving Dutch Design

Driving Dutch Design 11-02-2015 - Vijftien startende talentvolle ondernemingen nemen wederom deel aan talentontwikkelingsprogramma DDD. De nieuwe lichting van Driving Dutch Design is van start. De lichting bestaat uit 15 startende talentvolle Nederlandse

Carehacks op Festival De Energieke Samenleving

Carehacks op Festival De Energieke Samenleving Op maandag 8 december was ik met collega Tabo Goudswaard op Festival de Energieke Samenleving. Wij stonden hier met Carehacks, Carehacking is een levendige en kritische manier om interactie

 • Letterzetten Artez grafisch ontwerp

Lesgeven op ArtEZ hogeschool voor de Kunsten Zwolle

Lesgeven op ArtEZ hogeschool voor de Kunsten Zwolle Letterzetten, spatiëring, interlinie, holwit, regletten, onderkast en bovenkast. In het eerste en tweede kwartaal van 2014 leer ik de eerste jaars studenten Grafisch Ontwerp van ArtEZ

 • Jong Talent GR-ID groningen Willemieke van den Brink Grafisch ontwerp social design echter ontwerp

tot de kern op reis naar GR-ID Groningen

tot de kern op reis naar GR-ID Groningen Tot de kern reist naar het GR-ID, Grafisch museum in Groningen. In juni is Willemieke van den Brink het Jong Talent. In de nis op

Feest! Atelier verwarming

Feest! Atelier verwarming In maart 2014 startte ik in R10, in een nieuw atelier, samen met Henrieke Wielink. Een paar maanden later nodigden we vrienden, familie en andere relaties allemaal

State of the Arts Zwolle

State of the Arts Zwolle Afgelopen zondag is de expositie State of the Arts Zwolle, feestelijk geopend in het stedelijk museum.

 • winnaar academieprijs Zwolle artes graphic design willemieke

academieprijs 2013 Art & Design Zwolle

academieprijs 2013 Art & Design Zwolle Met mijn eindexamenproject, een onderzoek naar de identiteit en authenticiteit van de mens, won ik de academieprijs! Meer over mijn project vind je hier. Jury rapport Het