Publicaties

Social design showdown

Wat doen social designers als ontwerper of bureau? Wat is hun visie op social design? Op deze manier krijg je over een langere periode een mooi overzicht van de standpunten en ideeën binnen het vakgebied. Zo wordt de Instagram een bron van perspectieven!” Zo schreven de Plannenmannen over de aanpak waarin ze Social designers een podium willen bieden. 

Expeditie 55+ gepubliceerd

Voor onze opdrachtgever en samenenwerkingspartners stelden we dit boekwerk samen, met hierin het ontwerpproces, onderzoek, parels, uitwerkingen en aanbevelingen.

The social design kalender

Hebben jullie hem al besteld? De social design kalender voor 2022 staat bomvol inspirerende projecten van social designers uit heel Nederland. We zijn trots om onderdeel te zijn van deze waardevolle publicatie!

Happy Hall voor pleegzorg – fase 3 – gepubliceerd

In verschillende iteraties zijn we tot een ontwerp gekomen dat aansluit bij onze doelgroep: Pleeggezinnen. Deze ontwerpstappen zijn voelbaar in de manier waarop je in het verslag de informatie aangereikt krijgt. Al lezend ontvouwt zich onze zoektocht (met inzichten, quotes en ontwerpacties) tot de werkvorm die we in deel 1 hebben opgeleverd.

 • Happy Hall do it together corona

Corona toolkit – Happy Hall Do it together

"Corona raakt ons allemaal. Dat geldt in het bijzonder voor kwetsbare gezinnen. Dit komt bovenop alle moeilijkheden die daar al bij hoorden. Garage2020 is aan de slag gegaan om niet overmorgen, maar vandaag gezinnen en hulpverleners te ondersteunen.

 • Versterken van de kracht van pleegouders happy hall social design garage2020 echter ontwerp

Versterken van de kracht van pleegouders

"Bij binnenkomst van de sessie Happy Hall geen traditionele naamsticker, maar een emotiemeter om in te vullen en op te plakken. Hoeveel energie heb jij? En, wat is jouw stemming op dit moment?"

Happy Hall – gepubliceerd!

Thuiskomen is een heerlijk gevoel. Het is als een bekend ritueel dat je op je gemakt stelt, simpelweg omdat je weet wat er komen gaat. Thuiskomen kan ook stressvol zijn. Je weet wat er gaat komen, dus ook alle negatieve dingen zijn je bekend. Happy Hall helpt je thuiskomen, door contact te maken met jezelf en met je huisgenoten.

Transitie van zorg in de wijk

Ter gelegenheid van de Open Oproep Designing a Community of Care bracht het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie een reader uit met verhalen van uiteenlopende partijen in het zorgveld en concrete voorbeelden uit de praktijk.

 • keicollectief lunch netwerken ondernemers amersfoort echter ontwerp willemieke anouk

Keicollectief – enthousiast – geslaagd – In het AD

Tijdens de lunch aan de korte gracht was ook Annemarie Degens van de partij (societyjournalist voor AD Amersfoort). Ze schrijft over alle bruisende bijeenkomsten in Amersfoort. En daarom ook over de lunch met creatievelingen, ofwel de Keicollectieve lunch op 25 mei.

 • niets voor mij gepubliceerd onderzoek middelpunt sociaal kampen mauro anne marth willemieke

Niets voor mij – gepubliceerd! 

Na afronding van het artistieke onderzoeksproject " 'T stralend Middelpunt" hebben we onze aanpak, onderzoeksresultaten en ideeën voor vervolg gebundeld in een boek.

Ontwerpers brengen bewoners samen

Met dit soort ‘onaffe’ voorzetten en ideeën wist het team bewoners te bewegen tot actie, interactie en wat meer zorg voor elkaar en de buurt. Zo werd voor de open dag bijvoorbeeld een deel van het hek rond het centrum weggehaald en ter plekke afgebouwd tot buurtbank.

 • Keicollectief-netwerk-creatieve-ondernemers-amersfoort-

“Dromen, denken, uitvoeren”

We willen juist een plek zijn waar nieuwe samenwerkingen uit voortko- men. Daarnaast is het collectief ‘onaf’, we nodigen deelnemers uit om samen met ons het Keicollectief vorm te geven, zodat het van ons allemaal wordt.

‘T Stralend middelpunt, Kampen in het nieuws

Afgelopen zaterdag was de feestelijke opening van Wijkcentrum 't Middelpunt in Kampen. Binnenkort een uitgebreide update over dit gave project, maar nu alvast een aantal publicaties om te delen van de stentor, en KampenNieuws en RTV IJsselmond.

“Doe en experimenteer”

Meer om hulp vragen en minder zelfredzaam zijn, is een experiment met social design; gewoon doen en experimenteren. Gaaf om te zien dat dit is opgepikt en in de ideeën voor het vervolg is opgenomen! 

Team wonen – het onderzoeksverslag

Garage2020 wat is dat nou en hoe werkt het? Technologische oplossingen om de jeugdhulp overbodig te maken? Is dat mogelijk? In dit prachtige boekje laat het TEAM WONEN (Mies, Folkert en Willemieke) zien wat er allemaal bij komt kijken als je enthousiast bij Garage2020 aan de slag gaat.

 • Dameday-garage2020 Pakhuis de zwijger

Demo-Day Garage2020 in Pakhuis de Zwijger

Op 10 april 2017 was het zo ver; DEMO-DAY van Garage2020 in Pakhuis de Zwijger. Na drie maanden hard werken presenteren vier teams hun bijdragen aan het overbodig maken van jeugdhulp in de huidige vorm.

 • Shared Space Aorta Echeter ontwerp social design

Shared Space: Het Nieuwe Bartholomeus Gasthuis

Architectuurcentrum Aorta organiseerde op woensdag 25 januari de manifestatie SHARED SPACE!. Een inspirerend programma voor iedereen die wil bijdragen aan een gezonde toekomst voor Utrecht. In het middagprogramma stond het veranderend zorgsysteem in relatie tot de inrichting van de leefomgeving centraal.

 • Design cares echter ontwerp stimuleringsfonds

Who Cares? Op Dutch Design Week 2016

Wat liggen er bijzondere kansen voor opdrachtgevers en ontwerpers in onze toekomstige zorgopgaven! Dat kwam onmiskenbaar naar voren tijdens de bijeenkomst Who Cares?, die het fonds organiseerde tijdens de Dutch Design Week 2016 in Eindhoven.

Design Cares: Het nieuwe Bartholomeus Gasthuis

In deze tweede editie van de serie Design Cares presenteert het Stimuleringsfonds het onderzoek Het Nieuwe Bartholomeus Gasthuis en de resultaten van dit onderzoek gericht op de versterking van de integrale keten van welzijn, wonen en zorg in de binnenstad van Utrecht.

Zwolle (a) Live!

Op donderdag 27 oktober was Zwolle (a) Live! in Hedon. Er werd afgetrapt met een inspirerende talk van Jitske Kramer en in de talkshow die er op volgde presenteerden vele initiatieven en organisaties aan tafel bij Martijn van Hese. Op Facebook kan je dit event terug kijken. Ik heb een tikje brutaal het stukje eruit geknipt waarop ik over Jouw zorg is mij een zorg vertel.

Jouw zorg is mij een zorg in de Stentor

Dat is tof, de Stentor kreeg ons onderzoek in het vizier en interviewde ons voor een artikel in de krant. Er verscheen een heus tweeluik! Op zaterdag 2 april het eerste artikel en een paar dagen later, maandag 5 april, de follow-up. Mooie publiciteit en vooral erg leuk om te lezen hoe de bewoners van ‘onze straat’ het project hebben ervaren!

 • leeslint meermanno publicatie willemieke van den brink echter ontwerp social design

Tot de kern in Leeslint Meermanno

Voor het nieuwsblad Leeslint van het Meermanno Museum vroegen ze mij een stuk te schrijven over mijn werk: Tot de kern Betekenis hebben, betekenis geven en ruimte er omheen vrij laten voor eigen interpretatie en

 • Jouw zorg is mij een zorg. Willemieke van den Brink, Echter ontwerp, DDW, DDD, BNO

Driving Dutch Design – The entrepreneurial focus

Ter afsluiting van het bijzondere talent ontwikkelingsprogramma Driving Dutch Design verscheen een prachtige publicatie met hierin alle deelnemers van 2015. Samen met Alei Verspoor, Hats & Tales, Liat Azulay, Mark Vankan, Mianne de Vries, Pim Schachtschabel, Renate Nederpel, Rick Tegelaar, Studio Kars, Studio TOIMII, Thier

 • connecting the dots, social & green guide, Dutch Design Week, echter ontwerp, Willemieke van den Brink

Connecting the dots

Stukje over Jouw zorg is mij een zorg in de Social & Green Guide van Connecting the Dots. Online op de Dutch Design Press Desk.  About I do(n’t) care about your care is an

 • willemieke vd brink social design jouw zorg is mij een zorg anne maart kuilder onverwachte zaken

Jouw zorg is mij een zorg in 1 minuut

Video Jouw zorg is mij een zorg Anne Marth Kuilder en Willemieke van den Brink vertellen in 1 minuut over Jouw zorg is mij een zorg. Door IQ media, verschenen op regio

 • Willemieke-van-den-brink-grafisch-ontwerp-social-design-echter-ontwerp

Mister Motley | Paper podium | Wieke Teselink

Mister Motley | Paper podium | Wieke Teselink Wieke Teselink van Mister Motley  interviewde Anja Cohen en mij na aanleiding van onze expositie samen: De dingen hebben jou nodig om gezien te kunnen worden. Hier

 • Willemieke van den Brink Grafisch ontwerp social design echter ontwerp

De reis van de Heldin

De reis van de Heldin De missie van De Reis van de Heldin is om vrouwelijke creatieve professionals te educeren, amuseren en verrijken door hun verhalen te delen over hoe zij met hun passie hun geld

 • apeldoornse courant expositite anja cohen willemieke vd brink

De dingen hebben jou nodig om gezien te kunnen worden

De dingen hebben jou nodig om gezien te kunnen worden | Apeldoornse courant 27 augustus Bij deze expositie ben ik een samenwerkingsverband aangegaan met Kunstenaar – fotografe en tekstschrijver Anja Cohen. Beiden tonen we

 • Broos galerie het langhuis willemieke van den brink echter ontwerp social design

Broos, persbericht en uitnodiging

Broos, persbericht en uitnodiging Broos Galerie het Langhuis Willemieke van den Brink, Florien Vernooy & Henrieke Wielink Openstelling // Vrijdag 9 mei 2014 | 17.00u - 19.00u Finissage // Zaterdag 10 mei 2014 |

 • State of the arts, stedelijk museum zwolle, rtv oost, willemieke vd brink echter ontwerp social design

State of the Arts in RTV Oost

State of the Arts in RTV Oost Over Uit De Kunst filmde twee weken geleden in het Stedelijk Museum Zwolle tijdens State of the Arts Zwolle. Alle kunstwerken komen kort in beeld, zo ook

Radio interview State of The Arts

Radio interview State of The Arts En toen was ik op de radio Oke, ze noemen me dan wel Willemiek ter Brink, maar ik ben het echt. Inclusief ingewikkelde praatjes en zenuwachtige lachjes. Ik

 • Willemieke vd brinK SOTA echter ontwerp Stedelijk museum zwolle SOCIAL DESIGN

State of the Arts Stedelijk museum Zwolle

State of the Arts, Stedelijk museum Zwolle State of the Arts is een tentoonstelling van het Stedelijk museum in Zwolle, die één keer in de drie jaar plaats vind. Hierbij wordt een podium geboden aan zowel

 • promo artez business centre - willemieke van den brink

Foto werk op ansichtkaart

Foto werk op ansichtkaart Om het ArtEZ Art and business onder de aandacht te brengen zijn er kaarten gedrukt met hierop werk van (oud) studenten. Hiervan ook een met mijn ontwerp. Mooi geworden. Om

 • eindexamenexpositie_willemieke_vd_brink_graphic_design2013

Eindexamen catalogus ArtEZ 2013

Eindexamen catalogus ArtEZ 2013 Mijn grafische werk in het online magazine van ArtEZ. En nog veel meer toffe projecten van mede afstudeerders. Kijk hier Tot de kern WILLEMIEKE VAN DEN BRINK / GRAPHIC DESIGN

 • het nieuwe instituut lunchlezing willemieke vd brink

lunchlezing bij Het Nieuwe Instituut

lunchlezing bij Het Nieuwe Instituut LUNCHLEZING TALENT #5: WILLEMIEKE VAN DEN BRINK, DINSDAG 3 SEPT 2013. 12.15 UUR. Het Nieuwe Instituut, Rotterdam Dinsdag heeft grafisch ontwerper Willemieke van den Brink de talent lunchlezing

 • volkskrant Academieprijs 2013 ArtEZ Willemieke vanden Brink grafisch ontwerp echter ontwerp

Nu al goed – volkskrant

Nu al goed - volkskrant Elk jaar worden de academieprijzen uitgereikt. Ze gaan naar de beste afgestudeerden van zeven Nederlandse kunstacademies. Wie wonnen er dit jaar en wat maakt juist hun zo goed? volkskrant DOOR

Winnaar academieprijs ArtEZ hogeschool voor de kunsten

Winnaar academieprijs ArtEZ hogeschool voor de kunsten Met mijn eindexamenproject 'Tot de kern' won ik de Academieprijs ArtEZ 2013! Een fantastisch compliment, een fijnere afsluiting na een periode hard werken op de kunstacademie kan

 • artez eindexamen graphic design willemieke van den brink echter ontwerp

Allereerste publicatie in ArtEZ fact

Allereerste publicatie in ArtEZ fact In juli 2013 ben ik afgestudeerd als grafisch ontwerper met mijn project Tot de Kern. ArtEZ Fact vroeg mij om tijdens het onderzoek al wat te delen, en er kwam