Respijtzorg reframed
Eén derde van alle volwassenen in Nederland is mantelzorger. Dit betekent vaak dat mensen meerdere ballen in de lucht hebben te houden (werk, gezin, sport, vrienden én mantelzorg). Meestal gaat dat goed, maar soms wordt mantelzorg als een grote druk ervaren. Veel gemeenten zoeken naar manieren om er voor die laatste groep mantelzorgers te zijn. Ze ontwikkelen een aanbod van ‘respijtzorg’, de mogelijkheid voor mantelzorgers om hun zorgtaken tijdelijk aan een ander over te dragen. Van dit aanbod wordt vaak maar weinig gebruik gemaakt.
In gemeente Bunnik zijn er veel mensen die zorgen voor hun naaste(n). Dit betekent vaak dat mensen meerdere ballen in de lucht hebben te houden (werk, gezin, sport, vrienden én mantelzorg). Gelukkig gaat dat meestal goed, maar soms wordt mantelzorg als een grote druk ervaren. Dan kost zorg zoveel tijd en energie dat het een negatieve invloed heeft op het leven van de mantelzorgers. We zijn op zoek naar manieren om mantelzorgers die (te veel) druk ervaren een adempauze of rustmoment te kunnen geven.
Welke nieuwe mogelijkheden kunnen we samen bedenken om de druk op mantelzorgers op tijd te kunnen verminderen?
Social design biedt gemeenten een verrassende aanpak om samen met alle betrokkenen nieuwe mogelijkheden te ontwerpen om de druk op mantelzorgers op tijd te verminderen. Samen met het Ministerie van Onverwachte Zaken ontwierp ik een sessie van een dag om samen met mantelzorgers, vrijwilligers, leden van de cliëntenraad, zorgprofessionals, beleidsmedewerkers, mensen van sociale wijkteams en andere partijen vanuit creativiteit tot nieuwe oplossingen te komen.
Dit doen we aan de hand van radicale voorstellen om op verschillende manieren naar het probleem te kijken, zodat er ruimte ontstaat voor vernieuwing: reframen. Deze voorstellen ontwerpen we altijd op maat.
Voor de gemeente Bunnik ontwierpen we bijvoorbeeld ‘de mantelzorgvijver’, de APK-keuring voor mantelzorgers en een publiekscampagne om het zorgpotentieel van de twee derde van de inwoners geen mantelzorger is te ontsluiten voor mensen.
“Dit instrumentarium dat jullie ontwikkeld hebben dat is geweldig. Het is een krachtige wijze voor het meten van de belasting van de mantelzorgers. Dat is van alle tijden, omdat het de problematiek heel erg beeldend maakt. En de cliënt kan zelf aangeven waar hij zich bevindt in het vraagstuk.” Katja van Staveren, gemeente Bunnik
Respijtzorg reframed
Welke nieuwe mogelijkheden kunnen we samen bedenken om de druk op mantelzorgers op tijd te kunnen verminderen?
Periode | 2016
Onderzoeksmethoden | Reframen, ontwerpend onderzoek, desk research, co-design, stakeholder analyse, creatieve werkvormen, co-creatie sessie
Opdrachtgevers | Movisie, Gemeente Bunnik
Projectteam | Anne Marth Kuilder (antropoloog, organisatie adviseur, social designer) en Willemieke van den Brink-Gouwentak (echter ontwerp)
Publicaties
LKCA: Inspiratie gids voor lokaal beleid
Meer weten? Ben je geïnteresseerd in de kansen van social design voor respijtzorg? Wil je graag op een andere manier in gesprek komen met alle betrokkenen bij dit vraagstuk? Neem contact met ons op