Mis/lukt?

In het proces naar een nieuwe sociale innovatie of fysieke tool, test ik de ontwerpen uit samen met de doelgroep. Als ontwerper is het soms even schakelen als een ontwerp waar je zelf potentie in ziet niet blijkt te werken zoals vooraf bedacht. Tegelijk is dit juist de input die je nodig hebt om het product/interventie beter te maken.

Een voorbeeld hiervan is de emotie stempels in het prototype van ‘De kat is kwijt’. Als ontwerpteam waren we erg enthousiast over het concept van de stempels: een uitnodigende werkvorm die gezinnen zou helpen om op een laagdrempelige manier hun emoties te kunnen delen, en die er ook nog eens visueel aantrekkelijk uit zag.  Toen de gezinnen ermee aan de slag gingen kwam er wat anders terug, namelijk: “die stempels zijn heel leuk, maar geven ook een enorme kliederzooi”. De bedachte verbetering ten opzichte van het vorige prototype bleek geen verbetering in het gebruikersgemak. 

Inmiddels zijn de stempels vervangen door inkleur-emoties en is de emotie kalender een stuk gebruiksvriendelijker. 😉

In een ander project (Jouw zorg is mij een zorg) bereidden we met zorg een co-creatie sessie voor, waar we plek hadden voor 15 a 20 mensen om samen met ons het vraagstuk uit te diepen. Uiteindelijk kregen we met moeite vijf man bij elkaar. Pijnlijk, maar ook deze aantallen en opkomst gaven ons input voor het onderzoek. Deze ‘mislukking’ leerde ons al direct een les: Laagdrempelig en klein, waren voor ons sleutelwoorden om de volgende stap te zetten. Aan ons hierbij de taak om bewoners te verleiden om in beweging te komen, door aan te sluiten bij wat er ‘bijna’ gebeurd, en dat een zetje te geven.
Zo ontwierpen we in een flatgebouw een poster waarbij bewoners konden aangeven wat ze te bieden hadden, en wat ze konden gebruiken, van de andere bewoners. De poster hing in het portiek van de flat en werd al snel gebruikt door de bewoners. Maar ook het Lift-museum en het ‘Minifestival met de buren’ bleken een schot in de roos. 

Wil jij meer weten over het maken van prototypen en jouw product / idee / dienst testen met de gebruikers en de doelgroep? Ik denk graag met je mee. Ik kan tevens het proces begeleiden, maar ook meedenken in het maken van prototypen, en het iteratief verbeteren van jouw product. Neem contact met me op.

laagdrempelige-interventies-taai-vraagstuk--buren--social-design
laagdrempelige-interventies-taai-vraagstuk--buren--social-design
laagdrempelige-interventies-taai-vraagstuk--buren--social-design
laagdrempelige-interventies-taai-vraagstuk--buren--social-design
laagdrempelige-interventies-taai-vraagstuk--buren--social-design